Om vår pedagogik

Allt som görs inom Hasselarörelsen handlar antingen om att se till att färre unga väljer ett liv på glid eller om att se till att unga som hamnat fel rätar upp sina liv. Vi har ett holistiskt perspektiv på människan. Det betyder att vi ser unga i sammanhang, att alla möjliga faktorer spelar in på hur människor beter sig och vilka val de väljer att göra. Vi vet att problem sällan uppstår på grund av en enskild orsak.

Vi arbetar praktiskt med och för unga då vi inser att det är där man kan göra skillnad. Det är sällan som vi pratar enbart om drogen utan för oss är det världen runtomkring individen som spelar stor roll. Vi arbetar med att stärka ungas självkänsla och självförtroende. Hasselas ledarutbildning har utvecklats i över fyrtio år och hjälper unga i alla led att kunna ta kontrollen och leda sina egna liv.

Inom Hassela pratar man mycket om A- och B-karriären. Att välja A-karriären innebär att man väljer det vanliga livet. Man går ut grundskola och gymnasium, man pluggar vidare eller skaffar sig ett jobb. Man bygger upp sin tillvaro med vänner, familj och intressen. Naturligtvis går inte allt som på räls, livet går upp och ner för alla, men när man väl tittar tillbaka så ser man ett liv fullt med möjligheter som man tog, erfarenheter som man upplevde och drömmar som man uppfyllde.

De unga som däremot väljer en B-karriär går en helt annan framtid till mötes. Man väljer att bli bäst på att vara värst. Det börjar ofta med att man skolkar lite och snattar i butiker. Det fortsätter med att man börjar röka, dricka alkohol och till slut kanske man struntar i skolan fullständigt. Det ena läggs på det andra, och för varje steg man tar på B-karriären kommer man närmare att fastna i ett liv av kriminalitet och droger. Unga som väljer B-karriären väljer att spärra in sitt eget liv. Man går miste om möjligheter, erfarenheter och drömmar. Allt man har är drogen.

Alla unga som snattar lite eller skolkar går givetvis inte alla steg ner i B-karriären men de som hamnar längst ner har alltid tagit första steget. Vårt uppdrag är att se till att ingen väljer B-karriären.

Vill du veta mer om Hassela och Hasselapedagogiken, läs då Hasselakollektivet – 54 bilder om Hasselapedagogiken (ISBN 91-975231-0-0) av K-A Westerberg. Boken går att Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.från Hassela Solidaritet. 
дц возрождениеwhere is

Facebook